Сливенското село Трапоклово е домакин на Регионален събор "Маскарадни игри-2017"

Трапоклово
25.02.2017 / 09:44

Днес в сливенското село Трапоклово ще се състои традиционният регионален празник "Маскарадни игри-2017”, съобщават от пресцентъра на община Сливен. Празникът започва в 10:00 часа на площада в селото и има състезателен характер.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на нейното съхраняване и популяризиране. В събора участват самодейни състави от региона и страната. Към момента заявки за участие са подали 12 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл в категориите "Зимна

маскарадна обредност", "Пролетна маскарадна обредност", "Лятна маскарадна обредност" и "Семейна маскарадна обредност". По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за

най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред и за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, етнолог от Регионален исторически музей и членове - Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и Станка Иванова, хореограф.

Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ „Отец Паисий 1928”.

Снимка: Община Сливен архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев