Децата престъпници с джобни от държавата

...
21.03.2017 / 21:37

Държавата ще дава джобни пари на деца, които са осъдени за различни престъпления и са настанени в интернати. Това предвижда законопроект, който ще бъде внесен още първите дни, след като се сформира ново правителство след изборите. Той е изготвен от група експерти, които работят по него от 2015 година. Една от точките предвижда парите за социални помощи, които прибират родителите, да отиват при деца, ако те са настанени в специализирана институция заради някакво провинения. Според точната статистика това са 240 младежи, разпредели в шестте интерната в страната.

Сумите, които те ще получават като джобни, пък са по 35 лева на месец.

„С тези пари те ще могат да си купуват дребни неща, че дори и цигари, ако щете. Тъй като много от тях пушат. По-добре да дадат пари от социалните помощи, отколкото да разбият някой магазин“, обясни пред „Монитор“ един от изготвилите законопроекта Вергиния Мичева-Русева, която е и бивш зам.-министър на правосъдието. По думите й за текстовете в новия закон са ползвани примери от Южна Африка, Черна гора и Грузия. Тя призна, че у нас законодателството не е променяно с десетилетия.

Децата в България се съдят по закони от 1952 година което е престъпление спрямо тях. За сметка на други закони в страната този почти не е променян през годините. Тя направи и друга зловеща констатация.

„Децата, настанени в шестте специализирани институции от затворен тип в страната, живеят по-зле от затворниците в момента“, каза Русева. При положение че за всяко едно хлапе годишно държавата отпуска по 11 хил. лева.

„Защото не е без значение и финансовото измерение на тази система. Издръжката на дете в СПИ и ВУИ е малко над 11 хил. лева годишно. От тези пари се заплащат заплатите на преподавателите, възпитателите и персонала на двата вида затворени институции, отоплението, храната, транспортът, лечението, учебните пособия, дрехите на децата и всички други разходи“, обясни още Русева. Според други експерти обаче голяма част от средствата изобщо не стигали до децата и в крайна сметка те са лошо облечени и дори понякога нямало пари дори да им се купи сапун, за да се изкъпят. Липсвала им и тоалетна хартия.

Поради тези лишения те били принудени дори да проституират. Както „Монитор“ писа, в министерство на образованието бяха получени сигнали, че деца от интерната „Христо Ботев“ в Драгоданово правели секс с пенсионери за по пет лева. В заведението имаше дори и проверка от Инспектората към МОН.

Друга промяна е свързана именно с правомощията на образователното министерство. Според експерти те са абдикирали от грижата и контрола над тези деца, тъй като това не били учебни заведения. Поради тази причина била изявена готовност от правосъдното министерство те да поемат грижите за хлапетата, уличени в престъпления и настанени в изправителните домове.

„По стандарт децата до 14-годишна възраст са ангажимент на социалната система, тъй като дори и извършили престъпно деяние, то е в резултат на рисковата среда, в която живеят и се развиват, и поради това следва да се третират като деца в риск, а и са наказателно неотговорни и в този смисъл не могат да бъдат лишавани от свобода и настанявани в затворен тип институции“, разясниха експерти. Въпреки това обаче малолетните се озовавали в тези изправителни заведения от закрит тип. Именно и заради това от Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН посъветвали нашите институции да закрият или да преобразуват тези интернати. При последното си посещение през 2015 година представител на ООН се хванал за главата, като видял условията в един от най-добрите ни интернати в Подем.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев