Миньорите от рудник „Оброчище” обявиха гладна стачка

Миньори протест
22.03.2017 / 17:42

Работниците от мангановия рудник „Оброчище” обявиха безсрочна гладна стачка. Те протестираха две седмици с искане за по-високи заплати, но след липсата на реакция от директора на дружеството или държавата, вече се обявиха и за преразглеждане на концесията.

Миньорите са получили забрана да бъдат допуснати на работното си място. „Днес имаше засилена охрана и не ни пуснаха до шахтата. Ще останем тук докато не се появи ръководството и някой от правителството не ни обърне внимание. Да дойде някой да ни даде нормални заплати, за да си изхраним семействата”, категорични са те.

Разпореждането на директора да не бъдат допускани до работните си места обаче създава предпоставка да бъдат уволнени.

По думите на засегнатите освен нередовни и ниски заплати, дружеството-концесионер „Евроманган” АД има и дългове към фирми изпълнители – доставчици, превозвачи и електроразпределителното дружество.

Заплатите на миньорите са в порядъка на 460 до 515 лв. По думите на един от тях те отдавна са готови гладна стачка - не само, че не им дават парите редовно, но и не стигат.

Писменото становище на директора на „Евроманган” е, че най-ниският нетен доход е 700 лв. на подземен работник. Новината беше посрещната с освирквания от работниците.

Някои от тях са принудени да спрат децата си от училище заради безпаричие. „Нямам пари, идвам със собствен транспорт на работа, защото ни спряха и превоза до работа”, казва Юлиян Иванов.

„Да не ни търсят само за избори и данъци, да ни обърнат внимание. Работим честно и искаме да си образоваме децата”, категорични са засегнатите.

В писмен отговор до bTV работодателят обяснява, че в момента подготвя нова система за заплащане в мината, която вероятно ще влезе в сила от април. Работниците пък са категорични, че докато не седнат да преговарят, протестът им ще продължи, но този път в София.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев