Хората, които се борят с градушките, се оплакват от ниски заплати

Градоносни облаци
13.04.2017 / 11:06

Oт години заплатите на хората, които водят борба с градушките и от които зависи защитата на реколтата, не са помръднали. Заради ниското заплащане не достигат хора. Не е отминала и опасността от стачка.

200 ракетни площадки и 9 командни пункта в цялата страна водят битка срещу градушките всяко лято.

В командния пункт за борба с градушките на полигона край село Петрово работят 15 души. Когато има градоносен облак, това са хората, които казват той да бъде поразен с ракета.

Надежда Такиева е един от специалистите, които следят в реално време атмосферните процеси. Работи се на смени, 24 часа в денонощието.

За труда си Надежда получава около 600 лева месечно. Заплатите тук не са променяни от 2008 г.

„Заплатите ни са много ниски. Младите хора не искат да идват да работят тук за тези пари. Средната възраст в цялата система е около 50 години”, казва Надежда.

На полигона в Петрово тече и курс за ракетострелци. Заради ниските заплати голяма част от кандидатите са с посребрени коси.

„Нашите стрелци работят на минимална работна заплата и получават съответно 360 лева чист доход, тъй като те нямат начислен клас прослужено време”, обяснява Надежда Такиева.

20-процентно увеличение на заплатите и назначаване на окомплектоване с по трима души на смените на ракетострелците са двете искания на заетите в тази сфера.

Едното от тях – за попълване на щата, ще стане реалност сега, за заплатите ще се чака новото правителство.

Междувременно сезонът за борба с градушките започва както е планирано - на 27 май, което е особено важно за арендатора Радослав Христов.

„Обработвам 8 хиляди декара земя със зърнено-житни култури. Принципно съм в район, в който често има градушки. Ако нямаме такава защита, би било доста зле не само за мен, но за всички земеделски стопани, които попадат под тези удари”, казва той.

Благодарение хората от Агенцията за борба с градушките през миналата година е спасена реколта за над 200 милиона лева. И тази година Надежда и нейните колеги от полигона край Петрово ще водят битка с градоносните облаци ще чакат новото правителство да чуе старото им искане за достойно заплащане на техния труд.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев