Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън
15.04.2017 / 15:13

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим точно в 14:22 ч. в храма „Свето Възкресение Христово“. Йерусалимският патриарх Теофил III изнесе от параклиса огъня.

Пред параклиса на Божи гроб йерусалимският патриарх свали одеждите си и преди да влезе, за да измоли огъня, настъпи суматоха сред миряните кой да се нареди най-отпред, за да може пръв да запали снопа от 33 свещи, символизиращи земната възраст на Иисус Христос, от Благодатния огън.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!

Благодатният огън ще бъде донесен в четири огнеупорни фенера в България между 19:00 и 21:00 ч. днес от църковно-държавна делегация. Делегацията пътува със самолет „Фалкон“ и е водена от Траянополския и Старозагорски митрополит Киприан.

От летище София духовници ще вземат от Божествения пламък, за да го пренесат до всички епархии в страната.

Източник: Труд
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев