Стефан Радев: Важно е да постигнем финансова стабилност на община Сливен

Кметът на община Сливен Стефан Радев
26.04.2017 / 20:45

„За мен е важно да постигнем целта, която сме си заложили - да постигнем фискален ефект и стабилност на община Сливен. В никакъв случай не бих нарекъл рестриктивна мярката за увеличаване на такса смет през следващите две години.”. Така кметът на Сливен Стефан Радев отговори на журналистически въпрос във връзка с предвиденото увеличаване на таксата с по 17 на сто през следващите две години, залегнало в оздравителния план на община Сливен за излизане от финансовата криза.

Радев посочи, че план-сметката за чистотата на общината е около 8 милиона лева. „Сега облогът е 3 500 000 лева, т.е. ние сме под 50 процента от това, което трябва да бъде такса смет и години е било така”. През последните няколко години са въвеждани нови и нови изисквания към начини на депониране, сепарирането на отпадъците, отчисленията, които правят общините към РИОСВ, което е налагало необходимостта от увеличение на таксата за смет. „Ние пак плащаме сметката, само че с пари, които биха могли да се използват за развитие на общината, на зелените площи, на инфраструктурата, на образователната и социалната инфраструктура”, поясни Радев.

Кметът изтъкна, че размерът на таксата в нашата община, съпоставим с близки областни градове, е най-нисък, въпреки че е много голяма по площ. Ръководството вече предприе стъпка към финансовото оздравяване. „Ние направихме едно увеличение на данъците, именно за да можем частично да дофинансираме дейностите по чистотата”. По думите на кмета следващата година се предвижда леко намаление на данъка за сгради и постепенно увеличаване на таксата смет. Така общата сума от двата налога, която гражданите плащат заедно, няма да бъде повече от 10 процента.

Освен това през тази година се предвижда възможността фирмите да декларират конкретни съдове за сметосъбиране, като се съчетае това увеличение с по-справедливо разпределяне на таксите за фирмите и гражданите, както и по-справедливо разпределяне за жителите на града и останалите населени места.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев