Всички ТЕЛК-ове в страната спират работа от днес

Хиляди остават без решения и пенсии, здравно министерство спешно търси решение
22.05.2017 / 16:24

Всички ТЕЛК-ове в страната спират работа от днес. Причината е, че няма как да издават медицински експертизи, защото ВАС е отменил действащата методика. В същото време няма издадена нова. Това означва, че хиляди хора остават без решения и пенсии, алармира пред Clinica.bg д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

Решението на ВАС е обнародвано в петък в „Държавен вестник". С него се отменя методиката за определяне процента на инвалидност. Заради това ТЕЛК-овете в момента не могат да работят.

Въпреки че решението е взето от тричленен състав на съда, то не е било обжалвано навреме от МЗ и затова е влязо в сила. "Не съм запозната с аргументите да не се обжалва този подзаконов нормативен акт, логично би било да се предвиди влизането в сила на решението и отмяната на методиката, и да не се допуска законовата празнота, която сега възникна. Практически не може да се прилага предходната методика, а това поставя ръководството на МЗ в затруднена ситуация, защото в много кратък срок ще трябва да намери разрешение на проблема", коментира за clinica.bg адвокат Мария Шаркова.

Самото дело срещу методиката е образувано по жалба на Мануела Огнянова Тошева от село Голяма Железна, тъй като наредбата за медицинската експертиза не е била публикувана на сайта на здравното ведомство за публично обсъждане.

Няма как да използваме старата методика, защото в нея се говори не за проценти инвалидност, а за три групи на увреждане, с тази система няма електронен продукт, който да използваме и да издаваме решения, обясни д-р Холевич. Според нея всички решения, които комисиите издават в момената, ако не са спрели работа, са невалидни.

Информацията потвърдиха и от здравно министерство. В момента ръководството търси спешно решение на проблема, обясниха от ведомството.

Не е ясно колко хора ще бъдат засегнати от проблема, защото зависи колко време ще продължи той. Със сигурност обаче ще са хиляди. В страната има 70 комисии, през които минават поне по десетина души за медицинска експертиза на ден, обясни д-р Холевич. Това прави поне 700 ежедневно.

Проблемът с блокирането на ТЕЛК-овете е бил ясен още на служебното министерство. На 6 април на сайта на ведомството се появи проект за приемане на наредба за медицинската експертиза с мотива, че самата тя е оспорвана в съда. Най-вероятно заради смяната на властта обаче, досега не бе приета от Министерски съвет (МС). Най-бързото решение на проблема би било обнардоването на нов нормативен акт. Ние също внесохме в здравно министерство проект за наредба, може да се ползва и нашият вариант, добави д-р Холевич. Тя, колегите й, както и хиляди пациенти са в очакване на решение. Clinica.bg ще следи проблема изкъсо.

Източник: clinica.bg
Снимка: Offnews
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев