Закриват интерната в сливенското село Драгоданово

Интерната в Драганово
23.05.2017 / 16:20

Социално-педагогическият интернат в сливенското село Драгоданово ще бъде закрит, съобщи в Сливен Деница Гешева, заместник-министър на образованието.

Това ще стане следващата учебна година. 16 момчета ще бъдат настанени в подобно изправително заведение във Варненци, а съдбата на едно момиче ще бъде решена по-късно, уточни Гешева.

Останалите или навършват пълнолетие или са с изтичащи възпитателните мерки, допълни заместник-министърът. На всяко дете ще бъде и изготвена индивидуална оценка, която ще определи къде да бъде насочено то.

Общо 37 деца до 18 години са настанени в интерната в Драгоданово. Неговото бъдеще бе обсъдено днес в Сливен на работна среща, свикана по настояване на националния омбудсман Мая Манолова.

Нейна е и инициативата за закриване на социалното заведение. Манолова бе категорична, че трябва да бъде изготвен план за закриване и на останалите пет интерната в страната, а децата от там трябва да бъдат настанени в приемни семейства, в центрове за социална адаптация и само в краен случай – в друг интернат.

Местните жители я започнаха, след като 63-годишен мъж от селото загина при инцидент, в който бе замесено 13-годишно момиче от интерната. Според жителите на селото настанените в интерната деца крадат, държат се непристойно, вандалстват и проституират.

Източник: bTV
Снимка: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев