Терористи може да са преминали през Летище София

...
26.05.2017 / 16:16

Двама чужденци, активно подпомагани от български гранични полицаи, са участвали в организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти през Летище София. Каналът е изключително опасен, защото през него е можело да бъде преведен абсолютно всеки, включително и опасни терористи. Това разкриха днес на брифинг от Прокуратурата, МВР и ДАНС. Засега не е установено дали чужденците са били задържани в чужбина, нито колко души са минали през канала.

"Уникален канал. За пръв път има трафик на хора през аерогара София. Не е преувеличено да се каже, че тези престъпления застрашават националната сигурност на страната. По начина, по който е организиран този канал, е можело да бъде преведен абсолютно всеки, включително и Ал Багдади (лидерът на „Ислямска държава”)". Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Организаторите са двама чужди граждани от Бангладеш, които живеят у нас от около 10 години. Единият притежава статут на постоянно пребиваващ, а другият има хуманитарен статут. Те са набирали лицата, които е трябвало да бъдат преведени и вкарани в страни от Европейския съюз. Изпращали са снимките на граничните полицаи, за да имат предварителна представа как изглеждат хората, които ще преминат нашата граница. От граничарите е получавана информация с кой полет, в колко часа, на кое гише и при кой граничен полицай те да преминат на аерогара София. Много често това е ставало с неистински документи. Ако е нямало такива, е било достатъчно да се подаде само някакъв предмет за пред камерите, за да се симулира, че се представят документи за самоличност. По този начин тези хора са влизали в България. По идентичен начин те са "изкарвани от страната". За да може да преминат необезпокоявани, са били са отваряни специални, странични гишета. Трафикираните чужденци престоявали у нас известно време. Участниците в престъпната схема ги настанявали в собствените си домове или в хостели.

Цената за влизане в България е била 5000 евро човек, а още толкова са давани, за да бъдат изведени от страната ни. Вчера е бил задържан и един граничните полицаи в момент на получаване на част от тази сума - 2000 евро.

Специализираната съвместна акция на ДАНС, МВР и Столична дирекция на МВР се е провела снощи на столичния бул. „Александър Стамболийски“. Задържан е и организаторът на канала, който е чужд гражданин. Арестувани са и двама чужденци без документи, които са част от хората, на които е помогнато да влязат незаконно в страната ни.

Гешев разкри, че в момента се разпитват четирима чуждени и петима гранични полицаи, но "това не е окончателният кръг на лицата, с които ще се провеждат процесуално-следствени действия". Към края на днешния ден ще стане ясно кои и колко ще бъдат обвиняемите.

"По случая ще се вземе отношение и към други служители, които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал", добави Гешев.

При операцията са били открити печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от университети от Европейския съюз. В момента усилено се работи, за да се установи колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал.

Източник: Topnovini.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев