По 50 месечно бягат от клиниките без осигуровки

Лудница
31.05.2017 / 11:01

По петдесетина пациенти бягат месечно от болниците в страната, без да подпишат декларация за отказ от лечение. Повечето от тях си тръгват, без да се обадят на персонала от страх да не плащат за лечението, защото не са здравноосигурени. Това установи репортерска проверка на „Монитор”.

Най-много са пациентите бегълци в Университетската болница „Св. Анна” в София. Всяка година около стотина си тръгват преждевременно, преди да са излекувани, за да не си платят лечението или да внасят осигуровки в Националната здравноосигурителна каса със задна дата. Това съобщи за „Монитор” Ива Галева – началник-отдел „Социални дейности” в лечебното заведение. Те са предимно от малцинствата и са от района на Ихтиман и Самоков, уточни тя.

Най-често от болницата се чупят майки, родили преди няколко часа, и жени с патологични бременности. Те си тръгват кървейки от страх да ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно, дори за здравнонеосигурените, някои от тях се връщат.

За да не бягат заразно болни, инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна” е с решетки на прозорците, а единствената входна врата се заключва. Въпреки това поне по петима годишно успяват да драснат и оттам, някои дори със системите, щом се посъвземат, разказаха лекари.

Близо 300 здравнонеосигурени са се лекували през миналата година в „Пирогов”. Една трета от тях са избягали преди края на лечението, съобщиха от спешната болница.

40-годишен, приет и опериран по спешност в травматологията, е драснал неотдавна с несвалени шевове след като два пъти лекарите са му напомняли да се обади на близките си да платят със задна дата осигуровките му.

Раната можеше да се отвори всеки момент. Търсихме го с полиция, но се оказа, че е дал несъществуващ адрес, така и не го намерихме, съобщиха от Клиниката по травматология.

Друг, 50-годишен мъж, също приет по спешност в реанимацията, а след това преместен в неврологичното отделение, живял месеци в „Пирогов”, защото децата му отказали да го приберат след изписването, след като разбрали, че дължат здравните вноски със задна дата. По-късно мъжът починал. От болницата му организирали служебно погребение, тъй като наследниците му не пожелали да вземат тялото на баща си.

44-годишен пациент на Психиатричната болница в Карлуково се пребил, опитвайки да скочи от третия етаж, за да избяга от лечебното заведение преди няколко години. Х.Ц. от врачанското село Лиляче починал на място.

Друг с инсулт избяга преди време от Многопрофилната болница в Бургас.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев