Токсиколог съветва: Не пийте друг домашно приготвен алкохол, освен ракия

Ракия
10.06.2017 / 08:09

Един от най-добрите токсиколози у нас посъветва – не пийте друг домашно приготвен алкохол, освен ракия, не яжте диворастящи гъби, премахнете газовите бойлери и, ако сте шофьор, не поставяйте в колата си антифриз в бутилки от минерална вода. Чести са случаите на отровени деца, които в момент на жажда, отпиват от подобни бутилки на задната седалка на автомобила.

Думите са на доц. Маргарита Гешева, национален консултант по токсикология и завеждащ от години Клиниката по токсикология в столичната болница „Пирогов”. "Всички спиртове за почистване съдържат изключително много метанол, така че винаги да се чете съдържанието и никога да не се поставят в бутилки от питейни течности", посъветва още тя.

Сред другите препоръки, които специалистът отправи в ефира на Дарик, са при ухапване от змия да не се прави компрес. "Когато сме сигурни, че става въпрос за ухапване от змия, т.е. са налични две точици на разстояние от 5 до 7 милиметра, да няма компесивна превръзка, да няма разрязване на раната с ножче, да няма изсмукване на кръв от друг човек. Първата мярка е да се закара пациентът до първия медицински пункт, а там би следвало да имат противозмийски серум, който да се приложи", обясни доц. Маргарита Гешева.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев