Три случая на марсилска треска са регистрирани в Сливенско

РЗИ-Сливен
18.06.2017 / 14:21

Три случая на марсилска треска са регистрирани от началото на годината до края на месец май в област Сливен. През 2016 година за същия период случаите са били четири.

Заболяванията, които се предават чрез тях са няколко – марсилска треска, лаймска болест и кримска хеморагична треска, като само срещу последната има ваксина. Затова най- добрият начин да се предпазим е да не допускаме да ни ухапе кърлеж. За целта трябва да се носят дрехи с дълги крачоли и ръкави, да не се сяда върху трева или гола земя, да се използват репеленти.

В случай, че кърлежът е ухапал човек или животно, трябва да се отстрани внимателно, като се използват ръкавици и пинсети. Добре е да се потърси лекарска помощ, а след това в рамките на 35 дни – толкова е инкубационният период на трансмисивните инфекции, пренасяни от кърлежи, да следи състоянието на ухапания. Симптомите са втрисане, висока температура, общо неразположение и локални реакции като обрив. В този случай, задължително се пристъпва към медикаментозно лечение от специалисти, съветват от РЗИ Сливен.

Източник: Topnovini.bg
Снимка: РЗИ Сливен
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев