В Брюксел бе направен опит за атентат, за щастие неуспешен

Полиция Брюксел
21.06.2017 / 10:10

Тази нощ мъж се опита да извърши терористичен акт на Централната гара в Брюксел. Той е успял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато разбрал, че военен патрул го е забелязал и се приближил към него. Патрулът веднага открил огън.

От новото съобщение следва, че атентаторът не е починал веднага, а малко по-късно от раните си. Други пострадали няма, съобщи БТА.

От прокуратурата се затрудниха да потвърдят казаното от няколко свидетели, цитирани в медиите, че атентаторът изкрещял "Аллах е велик" на арабски, взривявайки устройството си, поставено на багажна количка. Добавиха, че евакуацията на хората от центъра на града е предпазна мярка във връзка с взрива на гарата.

Белгийският премиер Шарл Мишел призова в Twitter гражданите да следват инструкциите на властите. Той и вътрешният министър са следили развитието на обстановката от националния кризисен център.

Премиерът свика извънредно заседание тази сутрин на съвета за сигурност на кралството заради инцидента на Централната гара в столицата, съобщи правосъдният министър Коенс Генс, цитиран от ТАСС. Той изказа признателност на военните, полицията и прокуратурата, както и на персонала на железниците за смелостта и професионализма им при справянето с тази ситуация.

Веднага след инцидента снощи гарата и намиращият се в съседство с нея исторически център на града, включително многобройните заведения и площад "Гран плас" бяха евакуирани. Полицията обясни действията си с възникнала терористична заплаха и установи кордон за сигурност, казаха свидетели, цитирани от белгийски медии. В района патрулират допълнително изпратени служители на силите на реда.

Снимка: Guliver/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев