Инкасо обирът от началото на годината е бил инсцениран от шофьора

Обир на инкасо автомобил
04.07.2017 / 16:36

Грабежът на инкасо автомобила от началото на годината е инсцениран от шофьора, съпругата му и негов приятел. Това каза на брифинг в прокуратурата градският прокурор Емилия Русинова.

На 27 януари 2017 г. около 21:45 ч. в близост до търговски център „The mall“ беше извършен въоръжен грабеж на инкасо автомобил. Бяха отнети около 360 000 лв. Тази сутрин около 8:00 ч. извършителите са били задържани, съобщи още прокурорът, цитиран от агенция „Фокус”.

По думите на Русинова, част от парите са намерени. В автомобила са останали около 405 000 лв., като причината за това е, че предварително подготвеният сак, който са носили обирджиите, се е оказал малък.

„Намерените пари са пакетирани по начина, по който са били отнети от инкасо автомобила, с лепенките на съответната фирма, което е безспорно за нас, че те са част от средствата, отнети по време на въоръжения грабеж.

Към днешна дата можем да кажем, че е инсцениран въоръжен грабеж, тъй като от събраните доказателства правим извод, че в него са участвали шофьорът на инкасо автомобила, негов приятел и съпругата на шофьора“, допълни тя.

Русинова посочи, че паричните средства са намерени в дома на близка приятелка на шофьора, с която той е имал лични отношения.

„При инсценирания въоръжен грабеж шофьорът на автомобила, който се казва Явор Георгиев, е предоставил на своя приятел собствените си белезници и тиксо, което е било предварително подготвено, с които той е бил закопчан. Тиксото е било залепено на устата му.

Приятелят на Явор Георгиев се казва Илиян Илиев, който също смятаме, че е участник в престъплението. Илиян Илиев, заедно със съпругата на Явор Георгиев са били в близост до мястото, където е спрял инкасо автомобила и в момента, в който другият служител е слязъл от него и отишъл да отнесе съответната пратка, в автомобила е влязъл Илиян Илиев“, каза още градският прокурор.

От белезниците има ДНК профил на повече от едно лице, което предстои да се изследва и установи чий е“, обясни Русинова. По думите й в резултат на използваните СРС-та, е събрана информация, която впоследствие е установена и чрез други доказателства.

„Намерено е и саморъчно написано писмо от Илиян Илиев, в което прави самопризнание за това, което е извършил, за парите, които е получил и каква част не е получил.

В разговор със своя брат по телефона е споменал за това писмо. Брат му е имал съмнение, че той е извършил някакво престъпление, поради което е искал и от него средства. Индиректно Илиян Илиев е споделил, че действително е извършил нещо, което е малко по-леко наказуемо от убийство“, допълни тя.

По думите й по делото предстои всеки момент да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми тримата извършители, като по отношение на тях ще бъде определена мярка за неотклонение „задържане до 72 часа“ и в рамките на определения от закона срок ще бъде внесено искане за постоянна мярка.

Шофьорът на инкасо автомобила е мозъкът на операцията, той е измислил схемата и си е намерил съучастници, допълни директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, като обясни, че той е бил пестелив при харченето, по-голяма част от сумата е намерена.

Градският прокурор Емилия Русинова каза, че инкасо автомобилът е бил с повреди.

„Заключването не е било достатъчно добро. Няколко дни преди това е установено, че Явор Георгиев е карал този автомобил. Парите са били намерени зад гардероб на земята“, обясни тя.

От брифинга стана ясно още, че на един от адресите е намерено незаконно оръжие с боеприпаси.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев