Хакери атакуват длъжници с бързи кредити

Хакер
15.07.2017 / 21:10

Хакери атакуват хора, които са длъжници към фирми за бързи кредити. Такива сигнали са започнали да се получават в ГДБОП още от средата на март, съобщиха за Агенция „Монитор“ от силовото ведомство. Мошениците намирали адресите на клиенти на фирмите и от тяхно име изпращали писма по мейла с текст „Искова молба“. В нея било посочено, че собственикът на пощата дължи пари и му се дава срок в рамките на пет работни дни да се издължи, иначе за всеки ден ще му се трупат по 3,5 процента наказателна лихва.

„Уведомяваме ви, че по договор №23889 вие дължите сумата от 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите трябва да бъде направено плащане в пълен размер.

В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите за всеки просрочен ден. Към днешна дата плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе ние ви призоваваме до пет дни да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд“, се казва в мейла. Съобщенията са подписани от жена на име Димитринка Дионова. Фигурира името и на мъж – Георги Иванов, който дори е титулуван като началник отдел „Вземания“.

Имало хора, които се хващали на измамата и превеждали пари по сметката на мошениците вместо да си погасят реалните задължения. Едва след като от фирмата на кредитора ги потърсели, те разбирали, че са измамени.

От ГДБОП съветват хората много внимателно да проверяват сметките, по които пращат пари, както и на кого точно ги превеждат.

Друга опасност, която се криела в тези спам съобщения, била и вирус, който се съдържал в писмото. При отварянето му компютърната система се заразявала. Така злонамереният софтуер започвал да краде лични данни и пароли.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев