Сливен отбеляза 180 години от рождението на Васил Левски

Официалните лица
18.07.2017 / 23:05

На 18 юли в Сливен се състоя церемония по повод 180 години от рождението на Васил Левски. В тържеството взеха участие жители и гости на града под Сините камъни, служители от Общинска администрация, начело с кмета Стефан Радев, областният управител на Сливен Чавдар Божурски, председателя на общинския съвет Димитър Митев и др.

„Името на Васил Левски е толкова голямо, толкова величаво, че понякога се питаме докъде свършва истината и къде почва легендата за него. Затова е толкова важна работата на историците и изследователите, които да ни кажат повече истини за Апостола, посочи кметът Стефан Радев.

„Думите на този млад мъж, който губи живота си на 35 години, сякаш са визионерски за бъдещето на България, а мога да кажа и на Европа, защото в средата на 19 век той казва, че ние ще имаме едно знаме на което ще пише „Чиста и свята република”, че „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Думи на Васил Левски са и, че право има всеки народ, всеки човек, който иска да живее почтено и свободно” , каза Радев.

„И сега, когато виждаме претворени много от идеите на Апостола, разбираме какъв велик син е имала България в средата на този 19 век. Колко далеч във времето е гледал, колко визионерски е мислил за България и българите. Този, който може да се обръща към българския народ с НАРОДЕ ???? и това да не звучи предвзето, или високопарно. Аз мисля, че това може само Васил Левски”, каза още Стефан Радев.

Актьорите Ивайло Гандев, Вяра Начева и Димитър Марков по сценарий на Ивайло Гандев, представиха поетичен рецитал, посветен на Дякона.

За честването пред паметника бяха поставени почетни караули с факли.

В знак на признателност и почит, венци и цветя бяха поднесени от кмета на Община Сливен Стефан Радев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, председателя на общинския съвет в Сливен Димитър Митев, областния управител на Сливен Чавдар Божурски, политически партии, общественици, ученици и признателни граждани.

Още снимки от новината

Кметът на община Сливен Стефан Радев
Поетичен рецитал за Дякона
...
Кметът на община Сливен Стефан Радев
Пепа Чиликова
Поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски
Венец от полицията
...
...
...
...
...

 

Снимки: Станимир Петков и Община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев