Министър Кралев подкрепи Световното първенство по шах за незрящи през 2018 г. в София

Красен Кралев
25.07.2017 / 19:35

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се ангажира с подкрепа от страна на министерството за домакинството на Световното отборно първенство за незрящи и слабо виждащи шахматисти през 2018 г. Това стана ясно на среща между министъра и председателя на федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“ д-р Иван Янев.

От името на федерацията д-р Янев отправи покана към министър Кралев да бъде патрон на събитието, което се планира да бъде проведено в София в периода 20-31 юли 2018 г.

България е получила правото да бъде домакин на Световното отборно първенство на конгреса на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) на 25 юни 2017 г., а решаваща роля за това решение е изиграла и срещата на министър Кралев с президента на IBCA Людвиг Буйтелхов през 2015 г., сподели Иван Янев.

В своята спортна история до момента България не е организирала първенство от такъв ранг за хора със зрителни увреждания. Подобен форум е организираното през 1983 г. във Варна Европейско първенство по лека атлетика за незрящи. По това време като лекоатлет Красен Кралев е участвал в първенството като водач на бегач от Норвегия, който е спечелил сребърния медал на 5 000 м., стана ясно на срещата.

Министър Кралев и Иван Янев обсъдиха и възможностите за включване на неправителствени организации, ангажирани със спорт за деца със зрителни увреждания в Националната програма за изпълнение на младежки дейности. По думите на председателя на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“ това е необходимо, защото при интеграцията на подобни деца в общообразователните училища, те трудно достигат до занимания със спорт.

Източник: Министерството на младежта и спорта
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев