Петима депутати питали дали ги подслушват

Подслушване
01.08.2017 / 12:44

етима депутати от предишното 43-то НС са сезирали Националното бюро за контрол на СРС с искане да се направи проверка дали са подслушвани неправомерно. Това става ясно от доклада за дейността на звеното през 2016 година. Очевидно притесненията им са се оказали обикновена параноя, тъй като в крайна сметка бюрото не е установило незаконно подслушване на депутати.

Неправомерно прилагане на СРС обаче е имало спрямо други петима граждани, четирима от които магистрати, посочва се в доклада. На тях им закачани бръмбари въпреки липсата на данни за престъпление или за съпричастност към такова с разрешение от некомпетентен орган или пък за срок по-дълъг от максимално разрешения.

През годината към бюрото са се обърнали общо 81 души с искане за проверка. Съдебният контрол върху използването и прилагането на СРС е значително завишен, констатира се обаче като цяло в доклада. За това свидетелствал много по-големият брой откази, които били и много по-добре мотивирани. През миналата година те били 1209, което е приблизително двойно повече в сравнение с предходната година.

Със СРС е започнало контролирането на 2749 лица през 2016 година, става ясно още от доклада. Така се е запазил сравнително малкият брой на прилагани СРС в сравнение с бума през 2011 година - на 8184 лица. През миналата година подслушването е прилагано най-често за разкриване на организирани престъпни групи.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев