Шега с такса "нищо" вкара проверяващи в заведение в Харманли

Николина Ангелкова обяви, че подобни шеги вредят на имиджа на България като туристическа дестинация, а всеки сигнал, постъпил в министерството, подлежал на проверка.
24.08.2017 / 11:00

Таксата "нищо - 1 час" за пет лева в касовата бележка на клиент на заведение в Харманли била шега. Това обявиха вчера и собственикът на заведението в града, и клиентът, дал публичност на случая. "Това беше шега към една компания, седнала в заведението и които са ми приятели", коментира собственикът Живко Василев пред Нова тв. До недоразумението пък се стигнало, след като Георги Христов - клиент на заведението, разказа подробности за случая. От министерството на туризма обаче заявиха индиректно, че съвсем не им е до такива забавления и че заведението ще бъде подложено на сериозна проверка.

"Имаше две момчета, които нищо не консумираха. Бат' Живко дойде и ни даде тая бележка и ни каза - щом нищо не консумирате, ето бележката", обясни Христов. Компанията знаела, че това е шега, но все пак фискалният бон бил заснет и качен в социалните мрежи. Христов обаче отрече да е подавал сигнал срещу заведението. От обясненията на собственика на заведението така и не стана ясно колко често и защо си е играл на шегички с клиентите, как може подобни данни да бъдат въвеждани в касовия апарат и какви са възможностите той да бъде манипулиран.

Ден по-рано от министерството на туризма обявиха, че работят по случая и правят проверка. Сигналът е подаден по електронната поща още на 18 август и не е анонимен. Човекът, който се е оплакал, е издател на вестник за българите във Великобритания и е същият, който е подал и сигнала за такса "желание на клиента".

В проверката се включи и Комисията за защита на потребителите (КЗП), откъдето обясниха, че казусите "празен стол", "желание на клиенти" и "нищо - 5 лв." са единични случаи. "Имаше няколко случая, в които търговци се опитваха некоректно да заблуждават своите клиенти, че дължат определени суми за неща, които по-скоро бяха измислени", каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Той даде пример с такса "желание на клиента", при която туристи е трябвало да заплатят допълнително за молбата си лукът в ястието да бъде запържен повече. Това е нарушение, тъй като услугата не е предвидена в менюто, а законът изисква предлаганото от заведението да бъде вписано, така че клиентът да реши сам, добави шефът на КЗП.

Източник: СЕГА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев