Небрежност при почистване на пасище е причината за пожара в Ямболско

Пожар
04.09.2017 / 10:58

Продължават активните гасителни дейности на терена на пожара, възникнал в следобедните часове вчера в землището на село Савино, общ. Тунджа. Огънят е обхванал сухи треви, храсти и смесен горски фонд и се е разгърнал се посока село Меден кладенец. Няма пострадали граждани и опасност за населените места. Извършва се гасене във вътрешността на смесена гора. От сутринта на място тежка верижна машина прави просеки за пресичане на огъня. Продължава и борбата на пожарникарите с погасяване на пожара в землището на село Златари. Там горят сухи треви и храсти и низова горска растителност. Няма опасност за населеното място. Силен горски пожар застраши ямболските села Савино и Златари. Пламна 60-годишна борова гора и доведе до евакуация, съобщи NOVA.

Пожарът вече е изгасен, но нощта започна кошмарно за десетки хора в района, допълва Дарик. Огънят влезе в дворовете на крайните къщи, а през това време екипите на пожарната не успяваха с часовете да го локализират в гората. Опитаха дори да запалят насрещен огън, но сухата растителност и буйният вятър помагаха на стихията да слезе в Савино.

Хората изкараха тежка и безсънна нощ, притеснени от ново разпалване. Смятат, че причината за пожара е човешка намеса. Гъстият дим се виждаше на 30 км от пламъците. Затруднено беше движението и за село Златари, също засегнато от огъня.

Пожарът е възникнал около 16:00 ч. и се е разпрострял заради силния вятър и високите температури. Огънят е тръгнал на няколко фронта.

Обстановката е сложна, каза пред bTV по-рано областният управител на Ямбол Димитьр Иванов.

Според хора от селото пожарът е тръгнал от почистване на пасища, но официална версия все още няма.

Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев