Мария Габриел: Новата Европейска комисия е политическа

Мария Габриел
14.09.2017 / 16:26

С предизвикателствата можем да се справим само, ако дадем единен отговор. Това е българското виждане за силата на Европейския съюз и в Европейския парламент отново беше повторено от председателя Жан-Клод Юнкер – само обединени можем да отговорим на многобройните кризи и предизвикателства.

Това каза пред bTV българският еврокомисар Мария Габриел, която след броени часове ще положи клетва и ще отговаря за дигитализацията.

В интервю за bTV председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза вчера, че лично ще говори с тези, които се противопоставят на влизането на България в Шенген.

Тайната на стратегията на Жан-Клод Юнкер е новото в тази комисия – това е политическа комисия. За всички е ясно, че критериите са изпълнени, каза още Мария Габриел.

По думите й вече 3 години председателят Юнкер не е променил своята позиция.

"Необходимо е обаче много ясно политически, като знак, да се покаже, че всъщност забавянето на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички.

Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнение критериите. Председателят каза ясно – „Не", на втора категория граждани, „не”, на втора категория работници, „не”, на втора категория храни".

На въпрос как изглежда Европа в шестия сценарий, който е представил Жан-Клод Юнкер, българският еврокомисар заяви:

„Ще го опиша като синтез, но дебатите от изминалите месеци, които показаха, че петте сценария не успяват до този момент да концентрират ярко изразено мнозинство. Той каза – то е основано на принципи, на принципите за свобода, за равенство и правова държава. То е основано на основни ценности не на Европа, на няколко категории граждани, то е основано на Европа – лидер във вътрешен план, осигуряваща сигурност за своите граждани, даваща перспективи за индустрията и търсеща междувременно лидерство на световната сцена. Ако има шести сценарий за Европа, то той е този, който защитава гражданите си във вътрешен план, но и отстоява позициите си в световен”.

Като еврокомисар по въпросите на цифровото общество Мария Габриел заяви, че кибер атаките застрашават повече демокрациите и икономиките ни, отколкото оръжия и войни.

„Над 80% от европейските фирми в последната една година са отбелязали кибер атака, киберинцидент.Това е свързано с огромни загуби. Става въпрос за нашите лични данни, става въпрос за критична инфраструктура, каквато е здравеопазването, енергетика, банков сектор. Време е Европа да предложи общ европейски механизъм за координация в случай на такава атака. Затова и тръгваме от основното звено – това е европейска агенция за киберсигурност".

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев