BG рапанът - дребен и на изчезване

Рапани
16.09.2017 / 11:18

Около 4000 тона е уловът на рапани за 2016 -а, като за четири години е намалял с 1000 тона. Това каза пред „Монитор“ доц. Виолин Райков от Института по океанология във Варна. Той обясни, че причината за това е намаляването на размерите им заради голямата експлоатация преди време. Търговците предпочитали по-едрите екземпляри, тъй като се преработват по-лесно, а към останалите няма интерес. У нас има редовен улов на рапани от 1994 година насам, като почти целият е за износ. Предназначен е предимно за страни като Корея и Япония.

В сравнение с България в съседна Румъния пък се наблюдава обратна тенденция и уловът на рапани за миналата година е 6000 тона. Голяма част от него пък се изкупува от наши търговци, които след това го препродават. У нас има само няколко фирми, които преработват хищния морски охлюв.

„Изкупните цени не са много високи, но всичко зависи от големината на екземпляра, тъй като се преработват по-лесно. Ние, българите, обаче нямаме култура на хранене към морските деликатеси и затова ги изнасяме за Далечния изток“, коментира доц. Райков.

До 2012 г. пък дънното тралиране за рапани беше забранено, поради ефектите върху морската екосистема.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев