Продължава изтеглянето на замърсените с фипронил яйца от магазините

Яйца
18.09.2017 / 18:43

Продължава изтеглянето на замърсените с фипронил яйца от търговските вериги и по-малки магазини. Това съобщи министърът на земеделието и храните след участието си в дискусия за стандартите на храните у нас и в Западна Европа. Министърът припомни, че замърсяването с фипронил е в нарушение на правилата и яйцата ще бъдат унищожени. В края на миналата седмицата от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че три ферми в страната са затворени, заради установени над нормата количества с опасното вещество в яйцата. Дозата на фипронил в продуктите обаче не е животозастрашаваща.

Заради замърсените яйца е затворен пакетиращия склад за яйца и три птицеферми. Хиляди яйца са под забрана за продажба, но все още има известни количества в търговската мрежа. От Агенцията по храните уточниха, че със замърсените яйца са снабдявани основни магазини в София и околността. Властите съветват да избягваме консумацията на трите замърсени партиди. „Няма паника сред потребителите“, увери земеделският министър Румен Порожанов:

"Продължава изтеглянето. Към момента има забранени над 1 млн. и 300 хил. Като казвам, че нараства количеството това е защото всеки ден тези кокошки снасят по 130 хил. яйца. Те са две търговски дружества с три ферми - те са под възбрана. Очакваме всеки момент да излязат допълнителните проби, които са взети от различни партиди, които са на територията на фермите за да видим какви са резултатите".

Опасност за живота и здравето ни няма, но е желателно да избегнем консумацията на заразени яйца. Внимателни трябва да сравним номера върху черупката на яйцата,с оповестените три регистрационни номера. Информация можете да откриете на сайта на земеделското министерство, както и на Интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните.

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев