Как Евгений Дайнов се освободи от ЕРП-тата

Евгений Дайнов
23.09.2017 / 09:42

Политологът, преподавател и автор на OFFNews Евгений Дайнов вече от една година е свободен от монопола на електроразпределителните дружества в къщата си в с. Миндя, близо до Велико Търново, и реши да покаже предимствата на захранването с ток от слънцето.

Къщата на Дайнов в селото побира 17 души и освен за лампите и контактите, използва електричество за 3 бойлера, 2 хладилника, печка и телевизори.

Идеята за електричество от слънчева енергия му идва още преди 10 г., когато "Еон" разпределя тока в района. Дайнов забелязва, че "всеки път, в който изляза два поредни дни да говоря по телевизията, сметката ми за ток скача от обичайните 17-20 лв. на близо 100 лв., стигало се е и до 140 лв. Това се случваше в продължение на три години. Аз пък пишех статии във вестници, изрязвах статията ми за тях, прикрепях я към едно гневно писмо и чак тогава сметките ми падаха."

Тогава той решава да се откъсне от ЕРП-то и започва да се интересува от начините сам да произвежда тока, който използва, и решава да сложи соларни панели в двора на къщата си.

"Някога да се откачиш от монополиста струваше 40 000 лв., а документацията беше огромна. С годините обаче цената стремително падна надолу - близо с 30% на година, а същевременно ефективността на панелите се увеличава. С времето и нужната документация се промени, и процедурата стана по-лесна. През 2016 г. цената беше колкото една кола на старо - под 10 000 лв.", разказа политологът.

Ползите от собствения ток са много, признава той. От една страна токът му никога та спира - нито през лятото, нито през зимата, когато започнат големите снеговалежи и започнат авариите.

"Когато имаше аварии през зимата и токът спираше, запалих всички лампи в къщата, за да видят хората, че само при мен свети. Много е важно в живота си човек да не зависи от хора и фактори, върху които няма влияние", заявява Дайнов и допълва, че електрическата му енергията винаги е с мощност от 220 волта, а не както е в повечето села - около 180, което създава проблеми с уредите.

Друг съществен плюс на системата е, че вече има разработено мобилно приложение, което показва в реално време какво количество ток се произвежда, използва, отива в батерията и колко точно излишък има, който отива в мрежата. Освен това приложението съдържа и исторически данни, което позволява на всеки потребител да види какво количество от енергията му ще бъде закупено, обясни Красен Матеев - един от експертите, работили по соларната система на Дайнов.

Построяването на система с подобен размер отнема около седмица, а освен за електричество, политологът използва съоръжението като готина хипи беседка, където кани приятелите си.

Въпреки това "домашните електроцентрали" имат своя малък недостатък - трябва да подпишеш договор с ЕРП и когато токът от соларните панели не стига, трябва да използваш тока на дружеството за нуждите си. Но и този договор има свой плюс - неизползваната енергия от панелите влиза в мрежата, която по закон дружеството е длъжна да купува. Дайнов се похвали, че неизползваната енергия през годината му носи близо 1000 лв. доход.

Единственото, което не обичат соларните панели, пък е мъглата. Дали ще вали дъжд или сняг върху тях - те не спират да работят, разказва ни Дайнов.

Наред с всички изброени до тук предимства на собствената енергия, политологът изтъкна най-важната: "Това е една свобода повече, една зависимост по-малко. Исках да покажа на българския народ, особено на хората по селата, че могат да бъдат независими - и исках да го заявя преди Деня на независимостта", завърши той.

Още снимки от новината

...
...

 

Източник: offnews
Снимки: Сергей Антонов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев