АПИ съветва пътуващите през планинските проходи слагат зимните гуми

Път
06.10.2017 / 10:15

Влошаване на времето със снеговалежи по високите части в планините се очаква у нас през почивните дни. Затова от агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите, които ще пътуват през следващите дни през планинските проходи и високите участъци, да не тръгват с летни гуми на път и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Проходите на височина над 500 м, на които се очакват снеговалежи, са "Петрохан", "Троянски", "Шипка", "Републиката", "Ришки", "Айтоски", "Котленски", "Дюлински", "Твърдишки", "Обзорски", "Печинско", "Вратник", "Превала", "Предел", "Рожен" и "Пампорово".

Пътноподдържащите дружества имат дежурни екипи и са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.

 

През нощта срещу събота валежи ще обхванат цяла Западна България и ще се усилят. Тогава и ще започне рязкото застудяване. Причината за него е, че вятърът ще увеличи скоростта си и ще се обърне, ставайки северен.

 

След дъждовната нощ, в събота ще е облачно и валежите ще продължат. На места те ще са интензивни и придружени с гръмотевици. В западните части на страната през деня температурите ще достигат максимум до 8-10 градуса, а в югоизточните - 16-18.

В нощта срещу неделя ще падне сняг на местата с височина 700-800 метра. Това означава, че бяла пелена ще покрие не само планините, но и по-равнинните части на страната.

В неделя дъждовете постепенно ще спират, но ще остане студено с очаквани максимални температури до 15 градуса. В началото на следващата седмица слънцето ще се завърне, но дневните максимални температури най-вероятно ще са под 20 градуса.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев