Български успех на Световното първенство по шахмат за хора със зрителни увреждания

Шахмат
17.10.2017 / 22:22

В периода 5-13 октомври 2017 г. в германския град Дрезден, се проведе третото световно първенство по шахмат за хора с увреждания. В тази надпревара могат да участват шахматисти с всякакви увреждания - зрителни, слухови, опорно-двигателни. На първенството се състезаваха 71 шахматисти от 13 държави, информира Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”.

България бе представена чрез своя шампион Расим Низам.

В първия кръг, българинът с черните фигури след трудна партия, победи представител на Полша със слухово увреждане. Във втория кръг Расим Низам загуби по време от казахстанеца Булат Кабишанов. Тук трябва да се каже, че по принцип българският шампион трябваше да разполага с електронен говорещ часовник, но поради неприятни обстоятелства, не можа да се възползва от него. В третия кръг българският шахматист победи руснак, а в четвъртия германец. В петия кръг отново българо-руски сблъсък и отново победа оцветена в бяло, зелено и червено. В шестия кръг, Расим се изправи не срещу някой друг, а срещу самият Юри Мишков, руснак, който сам по себе си е цяла шахматна история. След тежка партия, в крайна сметка реми, което може спокойно да се брои като успех. В последния, седми кръг, българинът направи реми с представител на домакините.

В крайното класиране българският шампион с 4 победи, 2 ремита и 1 загуба, зае изключително престижното 6 място, което всички се надяват, че ще му осигури една по-добра, следваща 2018 година.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев