10 бона обезщетение за непочистен лед в Шумен

Община Шумен
20.10.2017 / 09:57

9880 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени на 26 януари 2017 заради падане по заледен тротоар трябва да плати на жителка на града Община Шумен. Кметството беше осъдено, тъй като жената се потрошила "в резултат на неизпълнение от страна на общината на възложените ѝ със закон задължения по осигуряване на безопасно ползване на тротоар – публична общинска собственост чрез свои служители". Сумата се закръгля на 10 бона с още 120 лева имуществени вреди, а към тях идват и още 1606 лева деловодни разноски, които трябва да поеме също Община Шумен.

Към 13 часа на 26 януари Снежина Петрова вървяла с 8-годишната си дъщеря по улиците, като според изложеното в исковата молба до съда улиците и платната не били почистени от сняг. Тръгнала да пресича бул. "Симеон Велики" на мястото на пешеходната пътека пред НОИ и по средата между двете платна на т. н. островче се подхлъзнала на непочистен лед и паднала. Изпитала силна болка в левия крак, опитала се да стане, но не могла. Впоследствие се оказало, че скъсала менискус и коленни връзки, а на 31 януари била оперирана.

Заради случая Петрова завела дело срещу община Шумен. Адвокатите на кметството отговорили в писмена защита до съда, че инцидентът е трудова злополука, улиците били почистени от фирмите, наети за снегопочистване. Свидетели опровергали това по време на процеса, като свидетелствали, че на мястото на падането ледът бил 3 пръста и не бил опесъчен. В съдебното решение като виновна за инцидента е посочена общината, а тя може да търси парите си по съдебен път от фирмата-изпълнител на снегопочистването.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев