Санкции за манипулация на километража

Километраж
26.10.2017 / 14:45

Въвеждане на глоби за манипулация на километража на колата, установена при годишния технически преглед, предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, които депутатите гласуваха на първо четете. Така всеки, който смени показанията, го грози глоба до 7000 лева. Зад текстовете застанаха 89 от депутатите, 49 бяха против, а 10 се въздържаха. От 1 януари пък ще е задължително в договора за прехвърляне при покупка на автомобила да се вписват и актуалните километри, а целта е затягане на контрола. Предвижда се още и служебно прекратяване на регистрацията на колата, когато при прегледа се установи неизправност. Въвежда се и допълнителен преглед, когато е настъпила временна неизправност на колата следствие на катастрофа или пък при изменения на конструкцията. Разширява се и кръга от МПС-та, които ще подлежат на технически преглед, като се включат и най-рисковата група от участници в движението – двуколесни и триколесни превозни средства, високоскорости трактори, мотопеди и атракционни МПС-та. Предвижда се създаването на специален орган по надзор, както и се предоставя възможност на контролните органи да извършват повторни проверки на техническата изправност.

„Прегледите ще бъдат така, че автомобилите, които се движат по пътищата на България, да бъдат технически изправни. Съществуват два вида стикери - един, който поставя КАТ, и един от ДАИ. В началото на другата година ще бъде единен стикер, съгласно европейските регламенти. Една организация ще поставя тези стикери", обясни още зам.-транспортният министър Ангел Попов в кулоарите на парламента. Станислав Иванов от ГЕРБ от своя страна заяви, че благодарение на това, че разделят закона на три отделни части, вече няма да се налага толкова често промяната му. „По този начин опозицията няма да ни обвинява, че променяме много често този закон", обясни Иванов.

Наред с това депутатите приеха поправки в още два закона – този за автомобилните превози и този за пътищата. С първия се дава възможност таксидижиите да искат удължаване на лиценза си за още пет години без да минават през изпит, стига да внесат заявление 14-дни преди изтичането на стария документ. С втория пък се увеличава винетките за ТИР-те от 11 на 12 евро, като според властта така АПИ ще събира още 2, 8 млн. лева.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев