Интернет сайтове надуват сметката за телефона

Смартфон
28.10.2017 / 09:46

Сайтове ни надуват сметката за телефона. За подобна практика алармира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Ведомството вече е започнало проверки по нови случаи на начисляване на суми към сметките за телекомуникационни услуги след посещаване на интернет страници, довели до абонамент за различни услуги.

Оказва се, че потребители са получили СМС от непознат номер който автоматично ги абонира за сайт без тяхното съгласие. Ако искаме да се откажем обаче, ще трябва да заплатим такса между 6-10 лева.

Преди около седмица пък друг потребител получил съобщение на телефона, че се е абонирал за получаване на седмичен хороскоп, който ще му струва 8,50 лева, а за да се откаже от нежеланата услуга, е необходимо да изпрати нов СМС на същата стойност.

За други подобни случаи алармират и хора, които са отворили публикация през Фейсбук и автоматично са получили СМС, че са се съгласили или абонирали за дадено нещо.

„Мобилните оператори би следвало да бъдат в някаква степен отговорни за това, че през техните мрежи се адресират към потребителите некоректни послания и те могат да въведат в заблуждение и в разходи хората, които не желаят да получават такива съобщения”, коментира Маргаритов в ефира на БНТ. Той потвърди, че и преди комисията е разглеждала такива случаи и има произнасяния за нелоялни търговски практики. Той изрази мнение, че е добре да се помисли за подобряване на законодателството именно в посока вменяване отговорност на тези, които управляват мрежите.

Както „Монитор“ вече писа, последното проучване на Европейския потребителски център в Швеция сочи, че над 3,5 млн. европейци страдат от т. нар. абонаментни капани и всеки от тях губи средно по 115 евро на година.

Експертите съветват да внимаваме с какви общи условия се съгласяваме и да не пренебрегваме всички изскачащи прозорци, които ни се показват на екрана.

Също така трябва да знаем, че невинаги разширенията на съответните Интернет адреси с кратките наименования на държавите например .de или .uk означава, че този търговец е базиран в съответната държава. Възможно е само да е регистрирал домейна си там. Така че допълнителните данни за това къде е базирана фирмата и останалата важна информация трябва да се търси допълнително.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев