Дават право на кметовете да глобяват по закона за движение по пътищата

Община Стара Загора
11.11.2017 / 17:47

Промяна в сега действащия закон за движение по пътищата ще даде възможност на кметовете на общини да налагат глоби на шофьорите, които са извършили нарушения в рамките на населените места. Поправката е предложена от депутата на ПГ ГЕРБ Маноил Манев, който обясни че имал специална заръка от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Старозагорският градоначалник е категоричен, че това е един от ефективните способи да бъдат намалени произшествията , както и да бъдат санкционирани нарушителите. В момента голяма част от санкциите така и не се събират и в течение на времето отпадат поради давност, а хората настояват да слагаме навсякъде гърбици.

„Това не е нормално, далеч по – ефективно ще бъде ако със събраните глоби закупим повече видеокамери, които да бъдат вързани в обща система с тези на МВР!“, коментира старозагорския кмет и уточни, че до няколко месеца нови 15 камери ще бъдат монтирани на възлови кръстовища и край учебните заведения.

Предложението за законовата промяна получи одобрение и от националния омбудсман Мая Манолова, която в петък разкри 11 временни приемни в Старозагорска област. Над 100 души са ги посетили, от началото на годината в офиса на Манолова са постъпили над 11 000 сигнала и жалби, 325 са били от Града на липите.

Общественият посредник обаче настоява събирането на глобите от кметовете да не бъде прехвърляно на частни съдии изпълнители и колекторски фирми.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев