В понеделник в Сливен представят най-новата стихосбирка на Кети Бозукова „Думи за обичане”

РБ "Сава Доброплодни" Сливен
17.11.2017 / 15:07

На 20.11.2017 г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще бъдат представени най-новата стихосбирка на Кети Бозукова „Думи за обичане” и био-библиография посветена на нейната дейност и творчество.

Кети Бозукова е родена в гр. Сливен на 29 юни 1964 г. Основното си образование получава в ОУ „Панайот Хитов“ и още там прави първите си поетически опити. Завършва Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков” в родния си град. Висше образование получава в Юридическия факултет на СУ„Св. Климент Охридски”, специалност „Право”. Работи по специалността си като прокурор /1990г. -2005г./, съдебен инспектор в Инспектората към Министерство на правосъдието /2005г. – 2009г./ и от 2009г. до сега е адвокат. Специализира в областта на наказателното право, води дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани, както и за защита на човешките права пред Съда в Страсбург.

Първите стихотворения на Кети Бозукова са отпечатани през 1978г. във в.„Септемврийче”. Нейни стихотворения и разкази са публикувани в списанията „Родна реч”, „Пламък”, „Везни”, „Жажда”, „Жената днес”, алманасите „Янтра”, „Струма”, „Слово”, „Простори”, в поредицата сборници „Темида“, във вестниците „Пулс”, „Новият пулс”, „Словото”, „Сливенско дело“, „Макове“ и др., както и в много регионални издания. Нейни творби са преведени в Русия, Украйна, Македония, Франция и Великобритания.

Кети Бозукова има издадени 15 поетични книги и една в проза. Книгите й „Жед и молитва“ /“Жажда и молитва“/ - 2004г., „Сон по наръчка“ /”Сън по поръчка”/ - 2011г. и „Светулки. Светлосни години“ /“Светулки. Светлинни години“/ - 2017г. са издадени на македонски език.

Автор е и на студия посветена на прокуратурата, включена в Алманах „България ХХ век”/1999 г./, както и на редица публикации на юридическа тематика.

Кети Бозукова присъства трайно в културния живот на Сливен. В годините на функциониране на Клуба на дейците на културата в града с нейно съдействие са организирани редица представяния на издателства и автори. Активно се включва и в редица благотворителни инициативи, свързани с родния град. Често подпомага сливенски автори за издаване на техни книги и организиране на представянето им.

От 2007г. до 2014г. Кети Бозукова е председател на читалище „Пенчо Славейков – 1921” - гр.София и активно съдейства за реализиране на проявите на литературния салон „Вечери на кръста“, в който са представени редица известни български писатели, поети, творци.

Кети Бозукова е главен секретар на Съюза на юристите в България и активен участник в дейността на Културния дом към СЮБ. По нейна инициатива се организират Пролетен и Есенен салони на изкуствата, където свои творби представят юристи – поети, белетристи, художници.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на юристите в България и на Асоциацията на юристите от Черноморско-Каспийския регион.

Носител е на редица литературни награди, между които: награда от Яворовите дни в Поморие /2002г./, от Мелнишки вечери на поезията /2003г./, награда за поезия „Николай Искъров” за 2008г., награда „Кръстопът на музите” за 2010г., награда от Национален поетически конкурс „Пролет моя, моя бяла пролет” - 2017 г. и др. Носител е и на награда от фестивала „Петровденски конаци – 2011 г.” /гр.Кочани, Македония/

Новата книга на Кети Бозукова „Думи за обичане” ще бъде представена от литературния критик Димитър Бечев. Гост на събитието ще бъде и поетът Димитър Христов. Библиографското издание ще бъде представено от д-р Росица Петрова –Василева.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев