Държавата вече ще казва на лекарите как да ни лекуват

Лекарства
28.11.2017 / 14:21

Законови изменения предвиждат промяна в лекарствата, които лекарите ще ни изписват.

След дни предстои гласуване на мораториум върху новите лекарства и е предвидено да се плаща само за генерични. Според експерти редица пациенти ще бъдат буквално изправени пред геноцид, защото генериката в някои случаи не върши работа, посочи Николай Хаджидончев, председател на българската генерична фармацевтична асоциация. Такива болести са например левкимия и белодробна фиброза, както и при трансплантации.

„Генеричният медикамент се произвежда по същия начин, както и оригиналния, подлежи на същата регулация”, обясни Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум".

Когато компания създаде нов продукт в него се инвестира много пари и той е защитен от копиране с патент. След изтичане на патента производителят вече си е върнал разходите от продажбите и той е свободен да се мултиплицира на пазара. Другите компании започват да го произвеждат с леко променено име, обясниха още експертите.

„В ежедневието си всички пием генерични медикаменти. Нямаме против тях. В определени заболяване, например при трансплантациите обаче от 10 години не се ползва генерика, заради реакцията на отхвърлянето”, уточни Хаджидончев.

Сега държавата ще казва на лекарите как да ни лекуват и тя ще плаща най-евтиният медикамент и ако искаш старата терапия ще доплащаш, уточни Димитров.

Здравеопазването ще стене не на база ефективно лечение, а на ефективни разходи.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев