Хакери в действие: Хиляди получиха писма с вирус от името на енергото

Фалшивото писмо
04.12.2017 / 22:03

Хиляди българи получиха фалшиви имейли с вирус от името на енергото в Североизточна България. Това е поредна хакерска атака след поредицата фалшиви писма от данъчните.

Андрей Терзиев е сред получателите на електронно писмо с прикачен файл под името „Фактура”. Имейлите със зловреден код са написани на перфектен български, но с адрес, който не отговаря на адреса на дружеството. Файловете са с разширение zip, което вече рядко се използва.

В официална позиция от „Енерго про” предупредиха за киберизмамата и подчертаха, че електронните им фактури са в PDF формат.

Десетки хиляди са били имейлите, изпратени до потребители според звеното за борба с киберпрестъпленията в МВР. Кибертаката обаче е била ограничена.

Разчита се на чисто човешки слабости, например атаките се случват в понеделник, когато хората бързат да разчистят пощата си, натрупана през почивните дни.

„Затова препоръчвам хората да се доверят на типичната българска черта - бъдете крайно подозрителни, преди да отворите имейл или да отворите вратата на непознат”, каза Ваня Палейкова, експерт по киберсигурност дигитално читалище SAFER.

Според експертите въпреки филтрирането и техническите мерки поне 30% от получателите на заразените писма ще ги отворят.

Още снимки от новината

..............................................

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев