Е-карта сменя купона в училищния стол

Кухня
05.12.2017 / 13:29

Електронни карти вече могат да заменят досегашните хартиени купони, с които децата получават училищния си обяд. Новата система е въведена в столичното 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ от две седмици, обясни пред „Монитор“ директорът на училището Диян Стаматов. Той разказа, че въпросните карти, които заменят традиционния хартиен купон представляват бяла пластина с чип, на която е изписано само името на детето без други данни. Така когато отива да обядва, детето се чекира вместо да дава хартиен купон.

За целта жените, които дават храната, разполагат с четци, подобни на тези в големите хранителни вериги. Новата система позволява на родителите да закупят купоните чрез дебитна или кредитна карта. Когато влязат във въпросната платформа, могат да видят менюто за конкретните дни, както и алергените, които съдържат различните ястия. Те посочват колко купони искат и заплащат по банков път, вместо да се редят на опашки.

Стаматов обясни, че е инициирал въвеждането на новата система най-вече именно заради големите опашки, които се сформирали, когато родителите купували купони от училищната лафка. Той разказа още, че вече 550 души са се възползвали от новата услуга, като на вчерашния обяд в стола са се чекирали 230 деца. Eлектронната система за училищно хранене в 119 СУ е вторият пионерски проект в България, свързан с дигитализация в образованието, в последните седмици. В средата на ноември бе представена и първата електронна студентска книжка с разплащателни функции, която вече е на разположение на студентите от първи курс в УНСС.

Както „Монитор“ вече писа, 4000 първокурсниците от икономическия вуз смениха хартиената книжка с електронна. Така те вече могат да запишат нов семестър или да видят оценките си от изпитите си само на няколко клика разстояние. УНСС е първият университет в страната, който е въвел иновацията.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев