Опасна мода: Пиратки гърмят в качулките на деца

Пиратки
27.12.2017 / 09:49

По-строг контрол върху търговията с пиратки и пиротехника – за това настояха в ефира на Дарик-Бургас родители. Репетициите за традиционните новогодишни бомбардировки започнаха с ударно въоръжение в града седмици по-рано.

Слушатели съобщават за фрапиращи случаи - "Меден рудник" е завладян от нова опасна мода- деца хвърлят пиратки в качулките на съученици, в неуместен опит за шега. Бомбички летят по всяко време на денонощието от балкони, гърмят сутрин, обед и вечер във входовете...

"Блоковете са като бойно поле. Възрастните хора изпадат в паника. Това пречи на съня им, не знаят на кой да се оплачат. Домашните любимци-кучета, котета, канарчета... всичко е в стрес", разказват потърпевши.

Още миналата седмица от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обявиха, че съвместно с Комисията за защита на потребителите в рамките на кампанията "Безопасна Коледа", започват засилени проверки за безопасното разпространение на пиратки и други пиротехнически изделия.

Инспекциите тръгнаха от големите търговски обекти, но в същото време бизнеса с пиратки върви с пълна сила на най-изненадващи места - в павилиончета за вестници и цигари, ученици се редят на опашки за бомбички в магазини "Всичко по лев", където крехката възраст на децата, не е пречка да им продадат целия наличния асортимент - от бомбички, през мачете и ножове. На места пиротехника можело да се намери дори в аптека.

Репортерска проверка установи, че пиратки свободно и без всякакъв контрол се предлагат и в сайтовете за електронна търговия. За десет лева се продава цяла кутия "бомбички" с неясен произход, които според търговеца "гърмят три пъти".

Върхът в инженерната мисъл са залпове с пиратки от черешово топче. То струва 300 лева. Маркировка за съответствие, инструкция за употреба, наименование и адрес на производителя или каквито и да е специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната му употреба, липсват.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев