Къщата на Райна Княгиня в София става музей

Къщата на Райна Княгиня
27.12.2017 / 10:37

Къщата, в която е живяла през последните 8 години от живота си Райна Княгиня в София, ще бъде реставрирана и превърната в музей догодина. Това съобщи за „Монитор“ зам.-кметът Тодор Чобанов. Домът на жената, ушила знамето за Априлското въстание, се намира на ул. “Софроний Врачански“ в район „Сердика“. Емблематичната постройка тази година получи и статут на културно наследство. Кметът на района Тодор Кръстев има задачата да движи процедурата по ремонтиране на къщата. „Имаме договореност с наследници и с община Панагюрище за съвместни дейности за самата експозиция. Вероятно моделът ще бъде много подобен на този с къщата на художника Ненко Балкански. Първо ще я ремонтираме и след това ще разположим една подходяща тематична експозиция за тази забележителна българка, станала емблема на революционно-освободителните борби“, обясни Чобанов.

Относно рушащите се паметници на културата Чобанов обясни, че пълномощията са в ръцете на държавата и общината има много ограничения за въздействие върху собствениците им. Именно заради това Столичната община обмисля да внесе и поправки в Закона за културното наследство в частта му за поддръжка на културните обекти. „Искаме създаване на позитивни стимули за собствениците да поддържат сградите. Например с помощта на МРРБ да има специализирани възможности за саниране на исторически сгради, запазвайки техния оригинален вид и параметри“, каза Чобанов. Зам.-кметът обясни, че общината е натоварена с големи обществени очаквания да притиска собствениците по един или друг начин да поддържат в добро състояние своя обект. По думите му статистиката показвала, че проблемните обекти са много малко, но са знакови за историята на България. „Да, те са знакови, някои от тях са популярни и известни на обществото, но те са много малка част от броя на всички обекти. Именно в тези няколко случая са насочени нашите усилия към това да убедим собствениците да вземат мерки за съхраняване на тези знакови сгради и комплекси“, добави още той.

От „Московска“ 33 имат идеи за консервация и реставрация на още исторически обекти. „За някои ние абсолютно нищо не можем да направим, защото например когато държавата е свалила статута на културна ценност, каквито са няколко случая на знакови сгради, в това число и „Двойната къща“, ние вече нямаме никаква възможност освен да предлагаме връщане“, обясни зам.-кметът.

Източник: Монитор
Снимка: Александър Петров
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев