Първата соларна магистрала в света вече е отворена

Соларна магистрала
30.12.2017 / 13:32

Първата в света соларната магистрала бе открита в Китай. Тестовият пътен участък е с дължина един километър и е част от околовръстния път около Цинан, столицата на провинцията Шан-го в източната част на страната.

Най-горният слой е направен от прозрачен материал, способен да издържа на високо натоварване и който позволява на слънчевата светлина да премине, съобщава китайската агенция Xinhua.

Миналата година във Франция бе открият първият път, покрит със соларни панели. Там обаче става въпрос за по-малък път с далеч по-ниско натоварване.

Слънчевите панели, които покриват 5 875 квадратни метра, могат да произведат до 1 милион киловат часа енергия годишно - достатъчно за нуждите на около 800 домакинства, казват от компанията, създала проекта.

Електричеството, произведено от тестовия участък, ще бъде използван за захранване на светлините, таблата, камерите за наблюдение, лампите в тунелите и тол будките. Излишната енергия ще бъде пращана в мрежата. Освен това пътят ще топи снега и леда.

Очаква се в бъдеще да могат да бъдат зареждани в движение и електрически автомобили, както и да бъде осигурен Интернет достъп.

Пътят трябва да издържи 20 години.

Източник: moreto.net
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев