Ердоган: Откриването на църквата "Св. Стефан" е послание към международната общност

Борисов Ердоган
07.01.2018 / 11:16

Това, че откриването на обновения български храм „Св. Стефан” в Истанбул се прави в период, в който България е председател на ЕС, е всъщност важно послание, което даваме на международната общност. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на откриването на реставрираната църква.

Истанбул, особено с тази картина, която представяме днес, още веднъж показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури, подчерта той.

Нашите прадеди винаги са осигурявали свобода на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението, каза турският президент.

„Реставрационната дейност беше много сложна и трудоемка. Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири, беше необходима много детайлна работа”, заяви Ердоган, който също благодари на екипа, извършил реставрацията.

„София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражение”, каза българският премиер Бойко Борисов. „В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. Всички ние живеем в мир”, изтъкна той.

„Обикновено смесените общности се ползват за натиск и за конфликти. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на приятелство и да гарантират сигурност на етническата толерантност”, заяви министър-председателят.

Източник: bTV
Снимка: МС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев