Ракията не помага срещу грипа, туршията "ни носи" дози витамин C

Грип
09.01.2018 / 22:51

Мръсният въздух, концентриран в мъглата в София, усложнява ситуацията с грипа и може да ускори възникването на епидемия. Такава със сигурност ще има, но тазгодишният грип не е по-различен, по-особен или пък по-страшен от тези, на които сме свикнали в последните години. В това увери Дарик държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Любопитно е, че ракията вечер всъщност не помага за по-бързото оздравяване от грип. Туршията, която се консумира с нея обаче, оказва положително влияние на организма.

Няма резон в приема на ракия, когато сме болни от грип, категоричен е д-р Кунчев. Не така обаче стоят нещата с различните видове българска туршия, които са с доста високо съдържание на витамин C.

"Като започнем от края на септември да напомняме, че грипът е сериозно заболяване, крие рискове, напомняме, че е добре да се имунизират възрастните хора и тези с хронични заболявания, тогава настроението "няма проблем, ще го изкараме, ще пием по една ракия вечер. До момента, в който започне реалната грипна вълна през януари, и започнем да се хвърляме в другата крайност - колко е страшен, различен, особен. Този, който очакваме - Хонконг, е от класическия тип, който много добре познаваме. Той е циркулирал известно време в обществото и вероятно част от хората си имат антитела срещу него", поясни д-р Кунчев.

"Епидемия ще има, расте заболеваемостта", категоричен е експертът и допълва, че в София мъглата допълнително може да усложни ситуацията. "Просто създава терен, на който по-бързо се развиват вирусните инфекции", алармира д-р Ангел Кунчев.

По отношение на дребната шарка морбили той подчерта, че възможност вирусът да бъде внесен в нашата страна винаги има. Важното е да не му позволим да се разрасне. Успокоителното тук е, че от август 2017 г. до момента нови случаи на морбили у нас не са регистрирани.

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев