Регистрирахме най-ниската раждаемост от Освобождението насам

На днешния Бабинден ритуално бяха измити ръцете на д-р Георги Хубчев
21.01.2018 / 15:22

През миналата 2017 г. е регистрирана най-ниската раждаемост в България от Освобождението насам. За печалния рекорд през 139-годишния период съобщи на днешния Ден на родилната помощ началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе д-р Георги Хубчев.

Във всички области на страната е отчетено намаляване на броя на ражданията, като единствено във Велико Търново те са с 16 повече в сравнение с 2016 г. В АГ комплекса са проплакали 139 бебета по-малко от предходната година, което се приема за нормално на фона на намаляващата раждаемост в България.

Д-р Хубчев съобщи още, че нараства броят на жените, заченали чрез ин витро процедура. Една от причините е, че все повече българки решават да станат майки за първи път в по-късна възраст заради стремеж към израстване в професията. А след 35 години яйчниковият резерв намалява и в много случаи се налага асистирана репродукция, обясни лекарят.

Във връзка с намеренията в АГ комплекса да заработи ин витро център, д-р Хубчев каза, че екипът му е обучен и има готовност за започване на процедурите, след като бъдат осигурени 350 000 лева за закупуване на апаратура. Ако това се случи, след тримесечен период може да започне да се прилага методът инсеминация, а след пет месеца – ин витро.

Акушерите от УМБАЛ „Канев“ отбелязаха Бабинден с ритуално измиване на ръцете на д-р Хубчев. Такъв ритуал имаше и в УМБАЛ „Медика“.

Източник: Монитор
Снимка: Жанета Йорданова
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев