Секретарките работят най-много, фермерите - най-малко

Работа
26.01.2018 / 09:24

Секретарки и сътрудници имат най-продължителния работен ден, а фермерите се трудят най-кратко. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за отработените часове през 2016 г. Оказва се, че заетите в сферата на административните и спомагателни дейности над 244 000 души са отработили близо 386 млн. часа през 2016 г. Това означава, че занимаващите се с административни услуги са работели средно по 7 часа и половина на ден. На второ място по продължителност на работния ден се нареждат строителите, които са се трудили по 7 часа.

Челната тройка по продължителност на трудовия ден запълват чиновниците, учителите и лекарите. През 2016 г. те са отработили 1729 часа на годишна база или близо 7 часа на ден.

С най-кратко работно време се оказват заетите в сферата на селското стопанство. Оказва се, че за 2016 г. един фермер е отработил средно по 1488 часа, което е малко под 6 часа на ден. Това показват данните на база на 252-те работни дни през 2016 г. Реално обаче заради сезонната специфика на земеделския труд фермерите имат няколко месеца в годината, в които работят в пъти по-интензивно. С кратък работен ден могат да се похвалят и брокерите на недвижими имоти, които през 2016 г. са отделяли по 6 часа за изпълнение на трудовите си задължения.

Статистиката отчита, че през 2016 г. трудещите се над

3,4 млн. българи са работили близо 5,7 млрд. часа.

Това означава, че през 252-те работни дни на 2016 г. служителите са се трудили средно по 6 часа и половина, а не по 8 часа, каквато е нормалната продължителност на работния ден според Кодекса на труда.

Причината за по-краткия работен ден е, че в статистиката на НСИ са включени само наети, както и хора, назначени на непълно работно време.

„В редица сектори работодателите държат на количество свършена работа, а не на брой отработени часове. Така, че ако един служител е достатъчно активен, той може да свърши работата си за 6 вместо за 8 часа“, обясни пред „Монитор“ експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

По данни на Евростат страната ни всъщност е на трето място на стария континент по изработени часове. В края на 2016 г. нашенците са се трудили по 40 часа и 48 минути седмично. Преди нас са само Турция и Гърция, където служителите са работели съответно по 46 и 42 часа на седмица. На дъното на класацията са холандците, датчаните и норвежците, които прекарват в офиса под 33 часа седмично.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев