53 360 баби и дядовци си изчисляват пенсиите в нета

Пенсионерка
28.01.2018 / 10:30

Само за година броят на онлайн справките, отчитащи най-добрия тригодишен период от трудовата им кариера, е скочил с 237%, съобщиха в петък от Националния осигурителен институт.

Електронната услуга се нарича „Избор на най-добрия 36-месечен период при пенсиониране, преди 1997 година“, пише “Телеграф”. Този вид справка е сред най-ползваните виртуални екстри на НОИ.

Чрез нея хората могат да проверяват съотношението на получавания от тях доход през годините и средния осигурителен.

Така бъдещите пенсионери изчисляват кои три години е най-изгодно да бъдат използвани при определянето на пенсията.

Анализите на експертите показват, че все повече хора се възползват от електронните услуги, което им спестява часове обикаляне по гишетата.

От НОИ отчитат, че всички заявки за използване на виртуалните справки са се учеличили с над 700 хиляди за една година.

Статистиката на института показва, че общият им брой от около 8 милиона през 2016 година е достигнал близо 8,7 милиона за последните дванадесет месеца.

По-голяма използваемост са придобили справката за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица и справката за изплатени парични обезщетения за безработица.

Най-популярна и през миналата година остава справката за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО) – потребителите са се възползвали от нея над милиона пъти.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев