Вече четвърти месец няма следа от родения в Сливен известен тракийски акордеонист и фолклорист професор Тодор Бакалов

Лупа
28.01.2018 / 11:55

Четвърти месец вече няма следа от родения в Сливен известен тракийски акордеонист и фолклорист професор Тодор Бакалов, предава slivenpress.

На 5 октомври миналата година професорът със съпругата си били на гости при свои познати в пернишкото село Расник, съобщава "Блиц". В късния следобед около 17 часа той излязъл да се поразходи, да разгледа селото и вече не се завърнал.

Обезпокоени, близките му се обадили в полицията и оттогава са започнали издирвателни действия. Използвани са всички възможни начини на издирване, включително и с делтапланери. Районът е обхождан многократно, ала следа не е открита, поясняват от пернишката полиция. Тодор Бакалов навърши 80 години на 25 януари. Той е доктор на музикалните науки, акордеонист, композитор и диригент.

Роден е в Сливен, откъдето започва и музикалната му кариера. Има многобройни изяви в страната и в чужбина с най-известните народни певци. Изнася концерти в много градове на Европа, Азия и Африка. Дългогодишен преподавател в Софийския университет, Софийската математическа гимназия и в Молдова. Налага се като забележителен творец в областта на българската народна музика и изпъква в няколко направления - диригент с високи постижения в народното хорово пеене, композитор и най-вече защитник на чистотата в българския музикален фолклор. Автор е на няколко книги за българска народна музика.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев