Граждани на протест, подкрепят президентско вето

Протест
07.02.2018 / 19:57

Граждани излязоха на протест пред Народното събрание срещу промените в закона за опазването на земеделските земи. "С тези промени се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението. Целта на промяната е да се заобиколят изискванията и да се продължи със застрояване на красивите места на България", обясни за Дарик един от протестиращите граждани Димитър Кацов.

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи, като според него тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Кацов обясни, че протестиращите подкрепят ветото на президента и настояват Народното събрание да не одобрява повторно тези промени. "Ако толкова държат, нека го внесат като нов законопроект, за да може да се разгледа според всички законови процедури и едва след обстоен анализ на неговите ефекти и последствия, той да мине през пленарна зала", каза той.

Кацаров смята, че става дума за "подмушване в преходните и заключителни разпоредби", "изменения, вкарани по време на заседание на комисия на второ четене, излизащи от обхвата на самия законопроект".

"В мотивите на законопроекта пише, че той се стреми да премахне представяне на част от документацията по различни процедури, когато самите институции могат да си я набавят или да направят справки, а изведнъж се променя фундаментално процедурата за промяна предназначението на земеделски земи и се възстановява действието на едни изтекли решения", коментира той.

Още снимки от новината

Протест

 

Източник: Дарик
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев