Очертава се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"

.........
17.02.2018 / 12:21

Средно с 12 лева поскъпна задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в България от началото на февруари, но може да се окаже, че това изобщо няма да е единственото такова увеличение през тази година. Причината - въвеждането на системата "бонус-малус".

Системата е замислена с идеята да направи застраховката по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за нарушителите на пътя. До дни се очаква Световната банка да представи своя анализ за размера на "Гражданската отговорност" у нас и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете, съобщиха от Комисията за финансов надзор, цитирани от в. "Сега". Този анализ е бил възложен след извършената през миналата година проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP). Тогава сред установените слабости бяха занижените застрахователни премии, и по-точно тези по задължителната "Гражданска отговорност". Въз основа на анализа на Световната банка КФН ще реши какви мерки да предприеме и дали трябва да има увеличение на цените.

Причина за поскъпването на "Гражданска отговорност" от началото на февруари беше новата вноска, която застрахователите трябва да направят в специален фонд към Националното бюро "Зелена карта". Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят катастрофа в чужбина. Средствата във фонда ще служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина, а създаването му е по решение на Международния съвет на бюрата "Зелена карта".

Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, сега всички компании трябва да внесат до март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика ще бъдат платени от крайните потребители, като поскъпването на "Гражданската отговорност" варира между 11 до 18 лева от всяка полица в различните застрахователни компании.

Също през март се очаква Ernst & Young да представи методиката си за определяне на цената на "Гражданска отговорност" по системата "бонус-малус". Тя обаче трябва да бъде въведена със специална наредба на КФН, МВР и транспортното министерство, като преди това методиката ще мине през обществено обсъждане. Според експерти ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата, което означава, че реално системата няма да задейства по-рано от лятото на тази година.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев