Трихинелоза пламна за четвърти път в бургаско, поне 13 са заразените

Трихинелоза
04.03.2018 / 21:47

Ново огнище на трихинелоза пламна в бургаско. Това е четвъртият случай за тази година. Заразата е открита миналата седмица в Сунгурларе.

"Става въпрос за доста голяма група от хора, които са консумирали неизследвано месо от диво прасе. До момента сме установили 40 души, които са консумирали от луканките. При 13 от тях изследванията са доказали наличие на трихинелоза, сред тях има и малки деца", заяви зам.-директора на РЗИ-Бургас д-р Виргиния Цанова. Според нея не е изключено да има и още заразени. Здравните власти продължават да издирват дали няма и други, които са яли от трихинелозните луканки.

Единадесет от заразените са от Сунгурларе, а двама от Бургас. Пациентите не са хоспитализирани в инфекциозно отделение, но са им предписани антипаразитни медикаменти за домашно лечение.

Разследването на случая е установило, че местни ловци са отстреляли глиган още през месец декември. Тогава обаче не консумирали месото, а го направили на луканки. Едва в края на февруари суджуците били готови за ядене. Сред заразените са ловците, отстреляли глигана, техни роднини и приятели, които похапнали от деликатеса. Въпреки, че за 40 души е доказано, че са консумирали от луканките, при 17 от тях липсват каквито и да е симптоми на заразата. "Това е необяснимо, но и при предишните три случаи наблюдавахме същата закономерност. Някои развиват симптоми, на други нищо им няма", коментираха лекари. Въпреки това, всички, за които е установено, че са яли трихинелозни луканки са поставени под наблюдение.

"Това е четвърто поред огнище, което регистрираме тази година. Толкова случаи на трихинелоза сме нямали никога досега. Това се дължи на безотговорността на хората. Недопустимо е да се консумира дивеч, преди месото да е изследвано", заявиха от бургаската РЗИ.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев