Всеки седми студент със стипендия в Алма Матер

Студенти
07.03.2018 / 11:21

През летния семестър на настоящата учебна година всеки седми студент от Софийския университет ще получи стипендия за успех. Във висшето училище се обучават 20 000 курсисти, а награди за успех са предвидени за 3000. Броят им е с 800 повече от класираните през зимния семестър и е утвърден от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков по предложение на Студентския съвет, съобщи "Монитор".

Пълните отличници ще получават максималната стипендия в размер на 150 лв. В Софийския университет няма да се изплащат стипендии в минимално определената граница от 70 лева. За студенти с успех под „Много добър“ 5.00 размерът на наградата по успех е половината от тази за пълни отличници – 75 лв. Приблизително една трета от стипендиите - 1050 от всичките 3000, са предвидени за курсистите, обучаващи се в специалности от приоритетни професионални направления, определени в списъка в Закона за висшето образование. Те са общо 36 и става дума за области, в които се очаква недостиг на специалисти. Сред тях са математика, педагогика, философия, история и археология, химически, биологически и физически науки и др. Студентите, следващи в приоритетни специалности, имат право да получават едновременно с общата стипендия по успех и допълнителна специална награда. За двете стипендии се кандидатства с отделни заявления. Кандидатстването за стипендии започна на 3 март. Студентите могат да кандидатстват онлайн, както и на място във факултета, в който се обучават.

В първия случай крайният срок е 12 март а във втория – до 13 март. Предвижда се през летния семестър на учебната 2017/2018 година да бъдат отпуснати и 150 стипендии по 70 лв. месечно на студенти със значими постижения в научноизследователската, спортната или художествено творческата дейност. Видът на документите за кандидатстване, сроковете за подаването им и критериите за получаване на стипендиите ще се определят от Комисията по стипендии, награди и помощи по предложение на Студентския съвет и ще бъдат утвърдени от ректора до края на април.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев