Антихакери на ГДБОП спряха кражба на 3 млн. евро

Хакер
23.03.2018 / 11:18

Служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП успешно пресякоха финансова хакерска атака към голяма фирма от Република Корея. Установено е, че при кибератаката финансови средства на жертвата в размер на 3 000 000 евро са били трансферирани към банкова сметка в България. Тя е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител – чуждестранен гражданин, съобщиха от МВР. В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От отдел "Киберпрестъпност" припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ е било подведено чрез кибератака да преведе 1 500 000 щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент, на три банкови сметки в България. От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонг Конг.

Постигнатото по пресичането на кибератаки е резултат от постигнатото добро международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с банковия сектор в страната.

Източник: INEWS
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев