Селски кметове искат от МВР полицаи и камери

.........
27.03.2018 / 16:35

За допълнителни полицейски бройки, за камери за видеонаблюдение и за телефонните измами разпитваха вътрешния министър Валентин Радев кметове на населени места от Шуменска област. Шефът на МВР се срещна в Шумен с пряко избраните представители на местната власт и с кметски наместници по разпореждане на премиера Бойко Борисов за обратна връзка в борбата с престъпността.

"Кметовете питат може ли да се увеличи присъствието, разчитам това като доверие към полицията, но ние не сме безкрайно, ние сме определено число, аз им казвам точно числата, колко са назначените полицаи, какви нови сме назначили бройки - 1342, къде са те. Част от тях се обучават, част ще отидат постепенно и им разказвам това, което правим в момента." - обясни пред репортери след разговора със селските първенци Радев.

"Премиерът ми разпореди да чуя обратна информация от тях. Аз го правя като ги питам какво мислят за битовата или класическата престъпност по селата, която е най-чувствителната, най-много хора са засегнати." - обясни механизма на срещата Радев и каза, че ще предложи на министър-председателя въвеждането на информационни бланки за районните инспектори по селата. В тях селските полицаи ще записват с кого и по какъв въпрос са се срещали, а МВР ще има контрол върху дейността им.

Сред най-обсъжданите въпроси, които поставили кметовете била темата за видеонаблюдението. В доста села от областта кметовете усппели сами или със спонсори да изградят видеонаблюдение и се похвалили на министъра, че откакто има камери, изчезнали престъпленията. Радев обяви това за добра практика. Кметът на Шумен Любомир Христов поставил въпроса дали не може да се обединят вече създадени центрове за видеонаблюдение - четири има в самия Шумен и да се централизират и наблюдават от МВР. Вътрешният министър обяви готовност това да стане и държавата да купи софтуера за видеонаблюдението по места.

"По-важен е въпросът кой ще обслужва камерите. Да, слагаме камери, ние ги обслужваме. Кой ще обслужва камерите? Казах на Расим (ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР Шумен, б. а), да, слагаме камери, слагаме ги в център, ние ги обслужваме, ние ги следим, но ми кажете - досега бяха четирима полицаи, които се занимаваха с това, сега стават двама, защото има камери и софтуер, а не да ми кажете дайте още четирима да гледат камерите. Тогава какво правим? Но все едно, ако тези камери помагат за превенция на престъпността, дори, ако трябва и щата ще увеличаваме." - обясни министърът позицията си за видеонаблюдението.

Валентин Радев обяснил на кметовете и какво се прави за борба с телефонните измами. "Правим невъзможното, къде ли не писахме, на бланки за тока, върху сметките предупреждаваме, шефът на ОДМВР във Велико Търново сам си измисли и брошура... Въпросът е да сведем измамите до нормалните рамки в света. Опитваме се да ги изгоним с картите, в Румъния влязохме във връзка с министърката, разбрахме се, тя каза да, каквото можем ще направим. Ограничаваме със средствата, които разполагаме и да сведем измамите до рамките, които са поносими, това правим с телефонните измами." - каза още вътрешният министър.

Разширяват кръга на виновните издънката на летище София

Трябва да погледнем и в посока кой друт отговаря на летището за сигурността. Установявам, че не сме само Министерството на вътрешните работи. Иска ми се да попитам тези, които отговарят в Министерството на транспорта, може би и там има отговорност тяхна, да видим те какво ще отговарят. Защото този случай, колкото и експертите така да ме убеждават, че е вътрешен полет от Франция, нищо страшно не е стенало - как да не е, като са пропуснати - дори един да е пропуснат, а те 42-ма, т.е. един от автобусите от полета, може би половината от тях не са проверени - за мен е голям проблем. Ще попитаме и не само тези. Вие знаете, че ги дадохме всички на досъдебно производство, аз само разширявам обсега и да попитам има ли и други отговорни за случая.

Източник: Монитор
Снимка: Красимир Крумов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев