Избягалите затворници поискали от близките си тетрис и бързовар

Избягалите затворници
05.04.2018 / 14:08

Игра тетрис и бързовар са двете неща, които са заявили последно като желания за пратки избягалите от Централния софийски затвор рецидивисти. Това каза в кулоарите на парламента в четвъртък правосъдният министър Цецка Цачева, цитирана от Дарик радио.

Сигналите, получени преди време за готвено от Владимир Пелов бягство Цачева коментира така: "Имало е такъв сигнал по отношение на Пелов. Към онзи момент той е полагал доброволен неплатен труд в метален цех по чл. 80 от закона. Веднага след сигнала е спрян от работа. Спрямо него е имало специални инструкции към служителите, включително и психологически портрет".

В характеристика на Пелов, изготвена от специалисти, пишело, че той е изключително комбинативен и опасен, готов да не изпълнява вътрешните правила в затвора и да влиза в конфликти.

"Така че всичко това е било предвидено, но резултатът е плачевен", обобщи Цачева.

Тя каза още, че ще след празниците ще помисли дали да награди смелата чистачка от затвора, която е гонила рецидивистите по време на бягството им.

Цачева каза още, че в сряда е информирала премиера и по негово предложение, с което тя е съгласна, е поискала оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на Софийския затвор.

"Това са лицата, които според закона, отговарят пряко за организацията и контрола в местата за лишаване от свобода. Относно това дали ще има други санкции, чакам да приключи работата на комисията, чийто срок е 12 април. За мен, от видяното вчера при прегледа на записите от камерите, има престъпна небрежност по отношение на изпълнение на задължения в Централния софийски затвор. Какви конкретно са те трябва да се установи в хода на разследването", поясни ресорният министър.

Тя коментира още, че компетентните органи трябва да разследват дали е имало вътрешен човек, който да е помогнал за вкарването на оръжия в затвора.

„За мен е необяснимо как при режима, правилата, заповедите за вещи, които са разрешени за ползване, са се оказали въоръжени и двете лица, особено единият, който е бил с огнестрелно оръжие“, каза още Цачева.

Тя заяви, че в ГД „Изпълнение на наказанията“ има огромно текучество на служители. Миналото лято незаетите места в системата са били повече от 460, а в момента са около 200. Заради условията на полагане на труд обаче, не били малко случаите, в които служители започвали работа, но след месец-два се отказвали и преминавали в други системи.

„Заради това въпросът трябва да бъде комплексен, не само до финансови средства, каквито бяха отпуснати след срещата с премиера Борисов. Става въпрос и за организация на целия процес, и за човешкия фактор за изпълнение на конкретните разпоредби, инструкции и вътрешни правила, които явно не са били изпълнени по надлежния ред, за да се стигне до този груб случай“, заяви Цецка Цачева.

Източник: Нова телевизия
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев